450 g nisujahu
1 tl soola
25 g värsket presspärmi või 1 pakk kuivpärmi
3 dl sooja vett (u 42 C)
0.5 dl õli
1 sl heledat siirupit või mett
1 muna
Sega jahu, kuivpärm, sool mikseri segamiskausis.
Sega mõõtekannus soe vesi, õli, siirup ja enamus lahtiklopitud munast (jäta veidi muna määrimiseks). Kalla kuivainete hulka ning sega ja sõtku ühtlaseks.
Kata tainakauss puhta köögirätikuga ning lase soojas kohas kaetult umbes 30 minutit kerkida.
Sõtku tainas kergelt läbi, vormi piklikuks pätsiks ning tõsta küpsetuspaberiga vooderdatud 30 cm piklikusse leivavormi. Lase veel kaetult 30 minutit kerkida.
Pintselda saiapäts pealt ülejäänud munaga ning küpseta 200-kraadise ahju allosas 30-35 minutit, kuni sai on kenasti kerkinud ja pealt kuldne.
Lase vormis jahtuda - et sai pehmeks jääks, kata jahtumise ajaks pealt puhta köögirätikuga.
Tegin täpselt retsepti järgi aga tulemusega rahule ei jäänud. Saia koorik oli vintske, mitte krõbe, samuti oli konsistents selline natuke saepurune ja tuim. Sai jäi kodus igatahes seisma.
küpsetan üsna tihti lihtsat seda vormisaia, meie perele meeldib see väga (poest ma saia-sepikut ei ostagi)
Mulle meeldib selle retsepti järgi tehtud sai, paras kogus ja väga pehme sisu ning krõbe koorik (pikemalt seistes pehmeneb loomulikult koorik). Mina kasutan siirupi asemel mett ja munaga ei määri. Olen lasknud esimese kerkimise kesta nö. üleöö, et hommikul kergema vaevaga värsket saia saada. Meeldib veel, et saab ühe saiapätsi, mis on paras kogus. Suurem laar läheks käest ära ja värskena on kõige parem!
Uskumatult maitsev sai sai. Siirupi asemel panin mett, ülejäänu osas järgisin retsepti. Taina tegin natuke kleepuvama kui tavaliselt pärmitaina, kuid selle võrra kerkis ka palju õhulisemaks. 2-3 päevaks teda oligi (kaks sööjat), kuid selle aja püsis väga pehme. Suured tänud. Jääb kindlasti minu raamatusse.
Väga maitsev sai. Nii maitsev, et sõime kolme peale kolmveerand sooja saia kohe ära. :P Siirupi asemel kasutasin mett.
pärmipakk on 50g eks ju?
Kärt, kuivpärmipakid on enamasti ca 9-11 g, see vastab 25 g värskele pärmile. Nii et kui soovid värsket pärmi kasutada, siis võta pool pakki :) Värske pärmi võib lihtsalt jahu hulka mudida sellise peene pärmipuruna (jahuste näppudega mudidki lihtsalt). (Vastatud algselt 6.3.2012)
kas siirup võib olla ka leivasiirup? Kui jah, kas seda võib panna samas koguses heleda siirupiga?
Seda siirupit on siin vaja nii vähe, et vabalt võib leivasiirup olla. Kogus jäta samaks. (Vastatud algselt 7.3.2012)
See on kõige parem saiaretsept - väga lihtne ja ülimaitsev küpsetis. Minul jääb ta alati ilus kollane ja väga õhuline.
kas tavalisel ahjuplaadil ei tohi kypstada?
Kas sellest kogusest tulebki ainult 1 sai?
Eheee, 2 saia tuleb :) Esimene kord läks untsu (minu arvates). Meespoolele meeldib :)
Minul tuleb sellest kogusest 1 päris suur sai. Minu meelest ahjuplaadil ei saa seda küpsetada, sest tainas on hästi vedel (sellepärast pärast sai väga õhuline) ja see vajuks laiali. Lisan juurde, et mina olen teinud täpselt retsepti järgi ja ka nii, et siirupi olen asendanud meega. Meega on alati parem tulnud, miskipärast siirupiga tehes (vahtrasiirupit olen kasutanud) tuleb sai hästi pudisev, pole hästi lõigatav, kuigi maitse on hea.
Fiisi, 11 aastat hiljem, aga siiski -tegemist ongi ju vormisaiaga, pole mõeldudki nn põrandasaiana küpsetamiseks!
Pole juba mitu kuud poest saia ostnud,küpsetan seda sama lihtsat saia ja see on väga hea.
Mul tuli ka kaks saia. Määrisin pealt munaga ja panin ka mooniseemneid peale. Ülihea!
Tegin kõik retsepti järgi, vaid suhkrusiirupi asendasin meega. ahjus hoidsin täiskuumusel 25 min ja siis lülitasin ahju välja ja lasin veel seista 5-10 minutit. Seejärel lasin väljas vormis seista veel 20 min. Tuli väga hea ja pehme
Panin lusikatäie kardemoni hulka ja siirupi asemel kasutasin 2 tl suhkrut, aga lõpptulemus oli väga hea. :)
Superhea! Tegin t2pselt retsepti j2rgi. Hea koorik ja seest ylipehme :)
tõesti väga hea ja lihtne sai! mul oli 12 gr pärmipakk, poleks pidanud vist tervet pakki panema - sai kerkis nagu multifilmis :)
Mina teen ka selle järgi, aga kuivpärmi asemel panen 25 g presspärmi.
Kõik on ok kuid jahu on liiga palju, kerkib üle vormi, soovitaks 350g jahu.
Muchoman, kui suures vormis Sa küpsetasid? Tainast on täpselt 30 cm pikkusega leivavormi jaoks, nagu retseptis kenasti öeldud. Kui Sul on väiksemad nn keeksivormid, siis võid kaks pätsi küpsetada ja mitte midagi ei küpse üle ääre.
Aitäh väärt retsepti eest! Pealt krõbe ja seest nii pehme, et sulab suus. Läheb kordamisele :)
Minu esimene katsetus. Jäin väga rahule :)
Lisasin kõrvitsaseemned ning valisin veski mati kuivpärmi.
Ma tükk aega mõtlesin kas teha või mitte, Kas ikka tuleb välja? Nüüdseks tehtud 3 korda. Ning lisasin rosinaid ka, Kerkis kenasti, kuid suhkrut/mett tuleks panna rohkem. Muidu väga hea retsept!!
Tegin eile esimest korda saia, väga hea tuli ja õhtuks oli juba otsas:) Lisan pildi ka saiast:
Väga hea, paremat ei oska tahtagi ja lihtne valmistada :)
Esmaspäeval tegin esimest korda selle retsepti järgi ja läks "nagu" soe sai. Tuli teisipäeval uuesti teha :)
Super hea ja lihtne teha.Aitähh
Supper hea! Vahel lisan riivitud porgandit ...
Kas vee võib piimaga ka asendada?
Kristi, piimas on valku, rasva, suhkruid. Muudaks nii maitset kui ka saia vetruvust, nii et ma ei soova. Nami-Namis on piimasaiade retsepte küllaga (vt nt Rootsi palmisai, bergis), ära hakka potisaia rikkuma :)
Väga hea sai tuleb retsepti järgi. Vahest teen suurema vormiga ühe ja teinekord kaks väiksemat. Õnnestub alati!
Väga hea tuli välja.
Väga super sai tuli. Seest pehme kui kassikõht ja pealt mõnusalt krõbe. Esimesest satsist jäi perele väheks, panin teise kohe hakkama.
Väga hea ja maitsev ja lihtne sai, teen täpselt retsepti järgi (kasutan siirupit). Soovitan!
Hea pehme!
Sõtkumatu vedel möks. Tuleb otse kausist vormi kallata. Sõtkuda pole lihtsalt mõtet. Läheb samapalju jahu veel juurde, kui algul vaja läks.
Marko, kurb, et sai ei õnnestunud, aga asi pole kindlasti retseptis. Igaks juhuks küsin üle, et kas jahu kaalusite või mõõtsite mõõtetopsiga? 1 dl jahu kaalub 60 g, nii et siin retseptis on vaja 7,5 dl jahu (ja mitte 4,5 dl - siis jääb muidugi tainas vedel).
Muna ju retseptis pole aga töökäigus on.
Jana, palun loe retsept uuesti kenasti läbi, eriti see koostisosade oma (ehk vaata viimast rida)!
Muidu tuli päris hea aga lõigates laguneb millegipärast.Asendasin poole jahust täistera nisujahuga,ei tea ,kas see võib põhjus olla?
Jana, täisterajahu võib siin kindlasti põhjuseks olla!
Lihtne vormisai
Mõnikord on hea moosi või määrde alla ka maitsvat saia vaja :)